Wolfgang Amadeus Mozart

Ni ska kunna:

  • Att Mozart var från Österrike
  • Att han var ett underbarn som kunde spela och komponera redan som ett litet barn
  • Ungefär sisådär när han levde
  • Ni ska känna igen och kunna namnge de båda musikstyckena som finns här nedan (eine Kleine Nachtmusik betyder ”Lite kvällsmusik” – det godkänner jag också om man inte minns det tyska namnet

Här är instuderingsfrågor: Mozart

Wolfgang Amadeus Mozart född  1756 i Salzburg, nuvarande Österrike, död1791 i Wien, var en tonsättarepianist och violinist.

Mozart var en av de viktigaste tonsättarna i den wienklassiska stilen och är för eftervärlden ett av de stora namnen i musikhistorien. Hans produktion (som omfattar över 600 kända verk) innehåller verk som av många anses som kronan av symfoniskkammar-, piano-, opera– och körmusik.

Fadern insåg tidigt Mozarts intresse och talang för musik och Mozart fick undervisning i klaverspel redan vid fyra års ålder, vid samma ålder skrev han också sitt första musikstycke. När Mozart fyllde sex år började han även att spela violin, och vid samma ålder spelade han för den tysk-romerske kejsaren i Wien.

Den unge Wolfgang var en begåvning utöver det vanliga. Redan som sjuåring kunde han spela vilket stycke som helst direkt från notbladet.

Som trettonåring reste han 1769 med sin far till Rom där han hörde Gregorio Allegris berömda Miserere i Sixtinska kapellet. Vid den här tiden var det förbjudet att framföra detta stycke utanför Sixtinska kapellet och noterna fanns endast där. Efter att ha hört den niostämmiga kompositionen endast en gång skrev Mozart ned den på papper.

Hans mest kända symfoni är Symfoni nummer 40

Hans Eine Kleine Nachmusik är också mycket känd

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s