Inbjudan till fest

Hej alla föräldrar!

Jag vill puffa för den fest Byaforskarna i Bäckby bjuder in till söndagen den 24 september kl 14:00

Festen inleds utanför skolan där minnesstenen över Abraham Häggman, född Mattbäck år 1733, avtäcks. Där bjuds även på tal och sångprogram, även allsång.

Därefter bjuder byaforskarna på kaffe och tårta, bakad i Bäckby. Serveringen sker i Bäckby skolas festsal där det även finns möjlighet till ordet fritt.

Det berättas även om evenemanget på ÖT:s kultursidor onsdagen den 20 september.

Nedan har jag  kopierat in lite info som funnits i ÖT över vem denne Abraham Mattbäck, senare Häggman, var.

Den som har starkast koppling till byn är Abraham Häggman, som föddes med efternamnet Mattbäck i Bäckby 1733. Han har gjort sig känd som en industriidkare av rang på sin tid. Sina största avtryck lämnade han i Tammerfors där han grundade flera olika fabriker. Han var en av de första som insåg vilken industriell potential vattenkraften i Tammerfors ström hade.

– Han trivdes bra där, eftersom han fick möjlighet att utveckla sina idéer, säger Tora Barkar som är sekreterare för byaforskarna.

Byaforskarna fick tips om honom från Berit Björklund i Jeussen. Häggman gifte sig nämligen med en flicka från Snåre och grundade en smedja och ett kopparslageri i Hammarforsen i Kronoby å.

Paret fick nio barn, varav två överlevde. Också frun dog, och när Häggman gifte om sig slog sig familjen ner i Tammerfors.

– Där fick han bästa tomten, nummer 1, vid forsen, säger Barkar.

Hans företagsamhet resulterade bland annat i ett kopparslageri, ett färgeri, en lerfabrik och Finlands första pappersbruk. Som råvara i pappersbruket använde han lump.

I något skede bytte Abraham sitt släktnamn Mattbäck mot Häggman. Exakt när det skedde vet byaforskarna inte.

– Det kan ha varit när han blev yrkesman, säger Leo Lassila.

I Tammerfors finns en minnesplatta över Abraham Häggman på pappersfabrikens gamla skorsten. Pappersbruket blev hans mest framgångsrika fabrik, enligt uppgifter i Biografiskt lexikon för Finland.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s